top of page

ÀLBUM

Publicació de còmic en format de llibre, d'una historieta il·lustrada completa, o d'un capítol d'una història llarga. Pot ser en blanc i negre o en color. El nombre de pàgines no està definit però la majoria són d'entre 48 i 64.

BAFARADA

Espai que recull el text en una vinyeta de còmic, que usualment es correspon al discurs o el pensament dels personatges. De manera clàssica, la seva forma indica si el personatge està parlant (línia normal), cridant (en forma de puntes), pensant (en forma de núvols), etc.

CARTONÉ

L'enquadernació de tapa dura o cartoné (del francès cartonée: 'encartonada') és un tipus d'enquadernació en la qual el llibre, cosit o encolat, està folrat amb una coberta rígida de cartró, enganxada al llom.

CAIXETÍ

Espai quadrat o rectangular, situat a l'interior o a l'exterior de la vinyeta, però sempre fora de la imatge. En aquest espai hi ha textos o diàlegs que aporten informació no visualitzada.

DIBUIXANT

Artista que efectua els dibuixos d'un còmic a partir del guió realitzat per un guionista de còmics.

ESBSÓS

Dibuix ràpid fet amb llapis, primera etapa de la creació d'una pàgina que permet d'organitzar-hi les vinyetes i el seu contingut per a treballar després amb més detall.

FRANZINE

 Revista realitzada, editada i distribuïda al marge dels circuits comercials, pròpia del moviment underground.

FRANCOBELGA

Denominació del món dels còmics francòfons, primerament destinats a la joventut, que va florir a partir dels anys 50 i va influir de manera determinant en tot el còmic europeu.

HENTAI

Subgènere de manga de contingut eròtic o pornogràfic en què l'estil de dibuix destaca les característiques sexuals dels personatges, dirigit a un públic adult, especialment masculí.

HISTORIETA

Gènere artístic, gràfic i narratiu que explica una història per mitjà de personatges, l'acció dels quals apareix dibuixada en una successió de vinyetes.Actualment en català se sol utilitzar el terme 'còmic' amb la mateixa definició.

IDEOGRAMA

Símbol gràfic que representa un concepte de manera sintètica; per exemple, un cor per a l'enamorament, un interrogant per a la incomprensió, un signe d'exclamació per a la sorpresa, estrelles pel dolor, etc.

JOSEI

Subgènere de manga en què l'argument se centra en experiències femenines de la vida quotidiana i en què els temes amorosos es tracten de manera realista, dirigit a un públic femení adult.

KODOMO

Subgènere de manga en què destaquen els continguts de tipus infantil i familiar, sovint amb un to moralista, dirigit a un públic infantil.

MANGAKA

Autor de manga.

NOVÈ ART

Denominació amb què també es caracteritza el còmic (el "setè art" seria el cinema i el "vuitè" o bé la ràdio o la televisió o la fotografia)uir la información que vas a destacar.

ONOMATOPEIA

Coincidència parcial entre el significant i el significat d'un signe lingüístic, és a dir, un so o conjunt de sons que recorden o evoquen el contingut mental associat a aquella paraula.

ONE-SHOT

Anglicisme per a una història que comença i acaba en un sol volum.

PLA

Com en l'audiovisual, l'espai delimitat per la vinyeta en relació als objectes o personatges que s'hi troben rep el nom pla.

QUADERN

Es refereix a publicacions de còmic de diferents mides, que poden ser de diferents gèneres, incloure una historieta sencera o per lliuraments, i impreses en blanc i negre o color.

RETOLACIÓ

Escriptura dels texts d'un còmic efectuats generalment a mà pel mateix dibuixant o per un retolista professional

SÈRIE

Obra que apareix en parts o números successius. Una publicació seriada.

TEBEO

Revista de còmics, generalment dirigida als infants (mot provinent de la publicació TBO).

VINYETA

Quadre que conté les imatges dibuixades on es desenvolupa la història.

bottom of page