top of page

Definició del mitjà i trets distintius

Al 1895, un personatge anomenat "The Yellow Kid" va aparèixer al New York Daily News. Aquesta vinyeta esdevé una de nova, ja que a la il·lustració s'afegeixen frases com inscripcions, rètols o paraules a les parets als vestits grocs dels personatges, fins que al final, el dibuixant introdueix bombolles. Va arribar a Espanya el 1917 amb la revista infantil TBO, va publicar el 1921 la revista Pulgarcito, amb personatges com Zipi i Zape, i el 1957 va crear Mortadelo i Filemon.

CÒMIC

Història del còmic

Els còmics es poden definir com històries creades principalment a partir de dibuixos o imatges. Pot tenir text o no, però encara així, el text mai tindrà un paper important davant d'un dibuix. Els còmics solen dividir-se en vinyetes, en les quals té lloc una acció. Cadascun representa un moment específic de la situació que es calcula, i també pot representar situacions diferents.

La vinyeta. Formes i grandàries. Planificació. Composició. Perspectiva

A la vinyeta, la imatge representa un espai i un temps de l'acció narrada. La planificació implica pensar en l'ordre i la mida de les vinyetes en la composició. Les vinyetes s'han d'ordenar i distribuir de la manera més correcta segons l'espai disponible per aconseguir una composició equilibrada i llegible. La perspectiva per donar realitat i espai a les il·lustracions requereix perspectiva, profunditat. Per aconseguir-ho necessitem plans generals; que descriuen l'entorn i l'entorn en què es desenvolupa l'acció.

Tipus de còmics

D'amor, d'aventures o realista, d'humor, bèlic, fantàstic, policiac, de ciència-ficció, de terror/gore, underground , yaoi (manga), manga, shonen (manga), costumista, eròtic, de suspens i  narratiu.

Els personatges. Expressions facials i movement del cos.

Aquest tipus de text apareix sempre que el narrador vol parlar a la història.

Si es tracta d'un cartell, apareixerà en forma de caixa, normalment a la part superior de la vinyeta.

Si ets un cartutx, ocuparàs l'espai d'una bala.

S'utilitza principalment per donar informació sobre l'espai o per indicar salts en el temps.

Els textos dels còmics poden aparèixer de diferents maneres:

 

1. CARTELLS I CARTUTXOS

Com podeu veure, en aquest cas s'han inserit dos senyals a la part superior esquerra de cada vinyeta. El narrador ens ha donat indicacions de temps.

2. BAFARADES

Serveixen per introduir els diàlegs dels personatges.

3. ONOMATOPEIES

Un últim tipus de text que apareix als còmics és l'onomatopeia, que consisteix a representar sons i sorolls mitjançant lletres especials:  ZAS !, ZZZZZ.

Muntatge

El muntatge en el còmic es realitza d'una forma sistemàtica en la ment del lector/espectador, que reconstruïx el que veu d'una forma que li dóna sentit. En els còmics nord-americans, l'escala de plans es desenrotlla amb més promptitud que en el cine, el qual tardarà més temps i començarà basant el seu relat en certes tècniques del teatre i del vodevil.

Imatges d'interès

bottom of page