top of page

GLOSSARI
CINEMA

Cinema soviètic

(1917-1929)

acorazado_potemkin.jpg

Aquest cinema té principalment dos ideals:

1. El primer seria un cinema revolucionari ja que volia transmetre què era tot el que passava en aquell moment i a l'hora innovar la tècnica en què ho feien.

2. En segon lloc volien experimentar noves tècniques i innovar amb el muntatge de les pel·lícules.

DIRECTORS: SERGEI EISENSTEIN, Dziga Vertov, VSEVOLOD PUDOVKIN.

CINEMA D'AUTOR

CINEMA D'AUTOR

Cinema d'autor

(1960-)

post_0_3_637x307.webp

El cinema d'autor és el cinema en el qual el director té un paper preponderant en basar-se normalment en un guió propi, i realitza la seva obra al marge de les pressions i limitacions que implica el cinema dels grans estudis comercials, cosa que li permet una major llibertat a l'hora de plasmar els seus sentiments i inquietuds en la pel·lícula.

 

En el cinema d'autor, l'autor és normalment identificable o recognoscible per alguns trets típics a la seva obra

Directors: QUENTIN TARANTINO, Federico Fellini, Charles Chaplin

Surrealisme

(1919-)

pelicula-cine-surrealista.jpg

El cine surrealista és aquell al que s'aplica els conceptes i tècniques pròpies del Surrealisme, moviment artístic i literari sorgit a França el 1919 en torno a la personalitat del poeta André Breton.

Provinent de la poesia i de les arts plàstiques, el cinema surrealista manté molts dels seus grans motius: creació al marge de tot principi estètic i moral, la fantasia onírica, l’humor desaprensiu i cruel, l’erotisme líric, la deliberada confusió de temps i espacios diferentes.

DIRECTORS: Han Richter, Luis Buñuel, Germaine Dulac

Expressionisme

(Segle XIX)

cabinet-du-dr-caligari-08-g.jpg

El cinema expressionista alemany és el nom que se li dona a un grup de produccions cinematogràfiques amb certs aspectes en comú.

Pretenia expressar l'horror i la humiliació d'Alemanya després de la seva participació i derrota en la I Guerra Mundial.

El cinema expressionista alemany va lligat a l'aparició de la productora europea més important de l'època d'entreguerres, la UFA de Berlín.

DIRECTOR: Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst.

Dogma 95

(1985-)

lars-von-trier-idiots-dogma-95.jpg

Va ser un moviment cinematogràfic avantguardista desenvolupat el 1995 pels directors danesos Lars von Trier i Thomas Vinterberg.

El gènere va guanyar popularitat per la seva accessibilitat, plantejant que és possible realitzar pel·lícules de qualitat sense grans pressuposts. 

El 1995 Lars Von Trier i un grup de directors, entre ells Thomas Vinterberg i Søren Kragh-Jacobsen, van donar a conèixer un document en el qual plantejaven la necessitat de modificar la forma de realitzar el relat cinematogràfic.

DIRECTOR: Thomas VinterberG, Søren Kragh-Jacobsen

Nouvelle vague i free cinema

(1919-)

baixa.jpg

La Nouvelle Vague és un moviment cinematogràfic aparegut a França al final dels anys 1950. El terme sorgeix de la ploma de Françoise Giroud a L'Express del 3 d'octubre de 1957, en un estudi sociològic sobre els fenòmens generacionals, i el reprèn Pierre Billard el febrer del 1958 a la revista Cinéma 58.

Free Cinema fou un moviment cinematogràfic britànic que va néixer els anys 1950 i es prolongà fins a la dècada dels 1960 i que es caracteritzava per implementar una estètica realista en el cinema.

DIRECTOR: Agnès Varda, aLAIN RESNAIS...

Neorrrealisme

(Segle XX-)

ladrondebicicletas2.jpg

El neorealisme italià fou un moviment cinematogràfic sorgit un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial. L'objectiu d'aquest moviment va ser reflectir el dia a dia de la gent treballadora del país, amb els seus problemes i misèries.

 

Són pel·lícules que descriuen la realitat de manera objectiva, sense idealitzar-la.

DIRECTORS: Luchino Visconti, Giuseppe de Santis, Vittorio di Sica

bottom of page